Barkod Nedir?

20-08-2020 15:19

Barkod Nedir?

Birbirine paralel kalınlıktaki çizgilerden oluşan barkodlarda her çizgi farklı bir rakamı göstermektedir. Barkodlar ürünlerin üzerine yapıştırılır ve barkod okuyucu ile bu barkodlar çok kısa sürelerde okunarak ürün hakkında bilgilere ulaşılmaktadır.

Birçok ambalajlı ürünün üzerinde bulunan barkodlar alışverişlerde büyük kolaylık sağlamakta özellikle barkodların barkod okuyucu kasalar ile kısa sürede okutularak ürünün fiyatının öğrenilmesi eskiden aşina olduğumuz kasa kuyruklarını tarihe karıştırmıştır.

Gelişmiş ülkelerde kullanıma başlanması ile giderek yaygınlaşan barkod aslında çizgi ve rakamlardan oluşan bir sistemdir. Barkodlar ürünlerin sistem tarafından daha hızlı ve kolay bir şekilde tanınmasını sağlamıştır.

 

Barkod Okuyucu Ne İşe Yarar?

Barkodlarda fiyatların tamamı barkodlara işlenmekte tek bir okuma fiyatın öğrenilmesi için yeterli olmaktadır. Barkodlarda her çizgi bölümünde bir kod ve sembol bulunmakta ve bu bilgilerin okunması bu çizgiler sayesinde sağlanmaktadır. Ayrıca barkod sistemi sadece mağazalarda değil elektrik, su ve doğalgaz gibi sayaçlarda da bulunmakta bu sayede sayacın okunması çok daha kolay olmaktadır.

 

Barkod Oluşum Süreci Nasıldır?

Barkodlara çizgi ve sayı sistemleri demek yanlış olmaz baştaki ilk üç sayı grubu ülke kodunu göstermekte böylece hangi ürünün hangi ülkeye ait olduğu anlaşılmaktadır. Türkiye’nin barkod numarası 869’dur. Bu ilk üç rakamdan sonra gelen dörtlü rakam grubu ise ürünün üreticisinin şirket kodudur. Ardındaki beşli sayı grubu ise ürüne aittir ve bu grup kontrol kodu olarak adlandırılmaktadır.

 

Barkodlar Nasıl Çalışır?

Kodlama işlemi yapılmış olan barkodların barkod yazar kasalara tutulması yeterlidir. Kırmızı sinyal gönderilerek okuma sağlanırken barkod bilgileri bilgisayar ekranında görünmektedir.

 

Barkod Çeşitleri Nelerdir?

Dünya üzerinde kullanılan birçok çeşit barkod türü bulunmaktadır. En çok kullanılan barkod türleri ise UPC ve EAN’dir. UPC barkod türleri Kanada ve Amerika’da, EAN-13 barkod sistemi Avrupa ve Türkiye’de kullanılmaktadır. Ayrıca barkodlar tek boyutlu ve iki boyutlu olarak ikiye ayrılmaktadır. Tek boyutlu olan barkodlar UPC, EAN, CODE 39, CODE 128, ITF (Interleaved 2 of 5), CODE 93, CODABAR, GS1 DATABAR ve MSI PLESSEY’dir. İki boyutlu olanlar ise QR CODE, DATAMARIX CODE, PDF417 VE ATTEC’tir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.