Yazar Kasa

20-08-2020 15:26

Yazar Kasa

Bir kasa olmadan ticaret yapmak düşünülemez. Alıcı satıcı ve devletin vergi sistemi kasaları bir nevi ihtiyaç haline getirmiştir. Bunun için barkodlu yazar kasalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yazar kasalar normal kasalara göre devletin nüfusun gelirini kontrol etmesini ve buna bağlı olarak gelir doğrultusunda vergi ödemeleri almasıdır.

 

Yazar kasalar vergi müfettişlerinin kontrolleri daha doğru yapmasına olanak sağlayan sistemlerdir. Giriş bir şifre ile kapatılmakta ve bu yasaklayıcı kod yalnızca vergi müfettişlerinde bulunmaktadır. Cihazın tamiri gereken durumlarda ise devletten izin alan kuruluşlarda kasa kayıtları tamiri yapılmakta ancak yazar kasa seçimi ve kurulumu istenilen şekilde yapılabilmektedir.

 

Mercury 112 ile hayatımıza giren yazar kasalar sadeliği ve kullanışlılığı ile piyasada yerini alırken ilk çıktığı zamandan bu zamana kadar birçok modeli hayatımıza girdi. Sunulan yazar kasa türlerinden olan ve serinin son cihazı olan Mercury 180K daha önceki modellerinde olan bütün işlevleri bünyesinde barındırırken bunlara ek olarak çok küçük boyutlara ulaştı. Avuç içine kolayca sığabilir bir hal aldı.

 

Yazar Kasa İçin Gereksinimler Nelerdir?

Satış işlemlerini kaydetmek üzere tasarlanmış olan barkod yazar kasalar alışveriş tutarını hem alıcının hem de satıcının görmesine olanak tanır. Peşin satışlarda makbuz ya da fi çıkartabilen yazar kasalar kredili satışlarda alışveriş kaydını hesap özeti üzerine basar. Bazı yazar kasalarda bulunan özel sayaçlar ile alıcı sayısı farklı türlerdeki alışverişin sayısı gibi sayıları da gösterebilmektedir.

 

Ülkemizde adı "ödeme kaydedici cihaz” olan yazar kasaların kullanımı 1 Temmuz 1985 yılı sonrası 1 Ocak 1989’a kadar aşamalı olarak tüm ticaret yapan kurumlarda yaygınlaştırılmıştır.

Yazar kasalar girişimciler tarafından kullanılmaktadır ve birtakım özellikleri yerine getirmesi gerekmektedir. Bunlar;

·Seri numarası olması gerekmekte

·Saat doğru olarak sabitlenmeli

·Mali belgelerin düzeltilmesi için cihazdan ayrı bir mekanizma

·Mali durumda belgelerin oluşturulmasını sağlama

·Mali belgeyi en az 20x20 mm’lik barkod ile yazdırması

·Hafızasında iş bitiminden itibaren beş yıl tutabilmesi gerekmektedir.

Yazar kasaların kaydı içinde birtakım belgeler gereklidir. Bu belgeler toplanarak resmi kuruluşa gönderilmelidir, gönderilmemesi durumuna yazar kasa kaydınız oluşturulmaz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.